Psykologi utan gränser

Av Johan Andersson, söndag, 14 november, 2010

Det var ett mycket hett eftertraktat event. Äntligen hade Nätverksutskottet lyckats. Läkare Utan Gränser kom till Lund och psykologprogrammet för att tala om det utmanande uppdraget att jobba som psykolog inom organisationen. Det kom att bli ett av Lundapsykologernas största event någonsin. Edens hörsal var i stort sett fullsatt.

Otrolig upplevelse. Fördjävligt, men helt underbart” Så säger Katarina Brock, legitimerad psykolog med psykologexamen från Lunds Universitet, om sin tid som psykolog för Läkare Utan Gränser. Med cirka tre års erfarenhet som psykolog gav hon sig modigt iväg på sitt första uppdrag till jordbävningsdrabbade Haiti i januari 2010. Uppdraget varade i tre månader.

Hennes mål med uppdraget var att sköta det övergripande arbetet med psykisk hälsa i en förort till den raserade huvudstaden Port-au-Prince. Hennes arbetsuppgifter var alltså långt ifrån begränsade. Hon utgick från sjukhuset Choscal och hade ansvar för omkringliggande tältläger. Hennes dagliga arbete bestod bland annat av att informera allmänheten om psykisk hälsa, ansvara för det inhemska psykosociala teamet bestående av fyra psykologer, fyra psykosociala assistenter och en socialarbetare, organisera det dagliga arbetet på sjukhuset, implementera nya projekt så som samtalsgrupper och mycket, mycket mer.

Katarina beskriver målande hur svårt var att befinna sig i en extrem situation olik någon man tidigare befunnit sig i. Synintryck och luktförnimmelser var fruktansvärda. Man bodde trångt, cirka 15 stycken i samma hus, tillsammans med råttor och annan ohyra. Samtidigt som hon tvungen att hantera dessa påfrestningar fick Katarina i sitt yrke som psykolog också fungera som stöd för sina kollegor som även de påverkades av den enorma miljöförändringen. Dessa svåra umbäranden resulterade hos Katarina i en större självkännedom och en anpassning av sina copingstrategier. Detta var helt enkelt nödvändigt för att ta sig igenom dagen.

Trots alla vedermödor ångrar Katarina absolut inte att hon valde att resa. När hon tänker tillbaka på de saker hon kunde göra så känner hon att allt var värt det. Inom kort kommer hon ge sig ut på nya uppdrag och anta nya utmaningar. Hon avslutar sin inspirerande föreläsning med de manande orden: ”Gör det, gör det, gör det!”


Katarinas tips om man vill jobba för en frivilligorganisation:

  • Undersök olika organisationer. Vad passar just mig?
  • Var nyfiken
  • Res mycket
  • Studera språk.Information om Läkare Utan Gränser

Grundades i Frankrike 1971. Den svenska sektionen har funnits sedan 1991.

Organisationens grundpelare är opartiskhet, neutralitet, och självständighet. De utgår från principen om témoignage som betyder att de vittnar om missförhållanden för att åstadkomma förändring.

Läkare Utan Gränser bistår med medicinsk vård i kriser så som svält, beväpnade konflikter, naturkatastrofer, och epidemier. Under 2009 hade de 362 projekt i 76 länder.  Nära 30 000 läkare, sjuksköterskor, vatten- och sanitetsexperter, psykologer, administratörer, logistiker och andra arbetade i team med lokalt anställda. I Sverige är ungefär fyra psykologer anställda inom organisationen.

Krav för svenska psykologer:
Minst två års arbetserfarenhet.
Tillgänglig under 12 månader.
Flytande i engelska, franska meriterande.

Mer information hittar du på:
www.lakareutangranser.se

Av:
Johan Andersson

Foto:
Hanna Nilsson

1 kommentar till “Psykologi utan gränser”

  1. Mycket pra artikel!

Kommentera